Frequently Asked Questions

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen. 


Staat uw vraag er niet bij, neem dan alstublieft contact met ons op; wij zijn er geweest.

 

V: Moet ik kunnen zeilen om een vaarvakantie te boeken?
A: Absoluut niet, u kan ook een zeiljacht met schipper huren. 
Tarieven vindt u hier. Meehelpen aan boord kan maar moet niet, bijleren ook. 
Uw schipper kan de boot perfect alleen varen maar het is natuurlijk leuk om een handje toe te steken en gaandeweg één en ander op te steken over zeilen en navigatie.

 

V: Met welke schepen wordt er gevaren?
A: Met perfect uitgeruste polyester zeiljachten van het merk Jeanneau.
Onze vloot is zeer recent en gaat van 40 tot 45 voet. 

 

V: Wat is het vaargebied?
A: De Noorse westkust, tussen de fjorden ten noorden en ten zuiden van thuishaven Bergen. Bergen is de toegangspoort tot de Noorse fjorden en er zijn ontelbare mogelijkheden om deze wondermooie kustlijn te ontdekken. De westelijke archipel is een unieke en zorgvuldig geheim gehouden schat: u kan de open zee bevaren, of wanneer de weersomstandigheden wat ruiger worden, kan u kiezen om de pracht van de rustige binnenwateren tussen de fjorden te ontdekken.


V: Welke brevetten en/of ervaring heb ik nodig om een jacht te huren in Noorwegen?
A: In Noorwegen heb je geen enkel brevet of vergunning nodig om een zeiljacht te besturen. Hoewel de Noorse wateren uitstekend bebakend zijn en er zich weinig getijverschillen voordoen, is enige zeilervaring en kennis van navigatie gewenst. Wij vragen bij de huur van een jacht dan ook aantoonbare zeilervaring op een kajuitjacht en/of een vaarbewijs. Beschikt u niet over zeildiploma's of -brevetten, neem dan eerst even contact met ons op, samen bekijken we of het huren van een jacht in Noorwegen voor u haalbaar is.

 

V: Wat nemen we mee naar Noorwegen?
A: U stopt uw bagage best in een soepele reistas (geen harde koffer - deze kan u moeilijk wegbergen op een jacht). 
Wij raden u aan kleding in verschillende laagjes te voorzien: ondergoed, een tussenlaag (fleece) en tenslotte een waterdichte jas. Waterdicht schoeisel met zolen die in geen geval 'afgeven' op het dek. Sportschoenen of zeilschoenen zijn perfect. Op zeer koude dagen kan het handig zijn om over zeillaarzen te beschikken. 
Het is een goed idee om ook handschoenen, pet of muts en een sjaal te voorzien. Het is belangrijk dat u zowel kleding voor droge als natte omstandigheden meeneemt...
Denk er aan dat de gevoelstemperatuur op een boot ongeveer 10 graden lager ligt dan op het land! 
Reddingsvesten zijn uiteraard voorzien aan boord en u indien u dat wenst kan u een zeilpak huren. Vergeet tenslotte uw medicijnen niet in te pakken en neem ook uw ziekteverzekeringdocumenten mee.

 

V: Is het niet ontzettend koud in Noorwegen?
A: Noorwegen wordt dikwijls geassocieerd met kou, sneeuw en ijsberen op straat. Maar feitelijk lopen de temperaturen in de zomer vaak tot boven de 25°C op. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer veel langer dan in Midden-Europa. Mede daardoor ligt het aantal zonne-uren in de zomer hoger dan bij ons. Wanneer je in België en Nederland niet meer weet waar te kruipen van de hitte in hartje zomer, heb je in Noorwegen een aangename temperatuur van 20 à 25°C. Bovendien gaat in het noorden de zon niet onder tijdens de midzomernachten, van 14 mei tot en met 30 juli. 


V: Is Noorwegen een duur land?
A: Noorwegen doet niet mee met de Euro, de munteenheid is de Noorse Kroon (1 euro = +/- 8 NOK). Eigenlijk is er in Noorwegen weinig veranderd aan de prijzen de laatste 5 jaar, in tegenstelling tot bij ons. Dus de Noorse en Belgische/Nederlandse prijzen zijn dichter bij elkaar komen te liggen. Denk er wel om wat je koopt: tabak, drank en verse groenten of fruit zijn duurder dan bij ons, maar vis is dan weer goedkoper.

V: Wat moeten we als bemanning voorzien op gebied van voeding / drank?
A: Proviandering kan gebeuren in de superette op het haventerrein. Allicht is het interessant om alcoholische dranken (uiteraard maximaal de toegelaten hoeveelheid) mee te nemen, alcohol is duur in Noorwegen. Uiteraard kan u onderweg bij verscheidene aanlegplaatsen inkopen doen.

V: Wat is de meest geschikte periode om vakantie te houden in Noorwegen?
A: De periode van mei tot september is zeer geschikt om Noorwegen te bezoeken, hoogseizoen loopt van begin juni tot eind augustus.

V: Wat is de reistijd van de luchthaven naar de vertrekbasis?
A: +/- 10 minuten per taxi.

V: Hoe geraken we in Bergen?
A: Met het vliegtuig vanuit Brussel of Schiphol. Contacteer ons indien u hiervoor prijsofferte wil. Met de auto neemt u de ferry van Hirsthals (Denemarken) naar Kristiansand in Noorwegen.

V: Welke talen spreekt men in Noorwegen?
A: De officiële taal van Noorwegen is Noors, maar vrijwel iedereen spreekt goed Engels, gevolgd door Duits en Frans.

V: Kunnen we, eens ter plaatse, nog iets anders doen dan zeilen?
A: Uiteraard: hiking, rafting, vissen, cruisen met de "Hurtigruten" (dit is een luxe pakketboot vanuit Bergen - hij vaart tot voorbij de Noordkaap, tot in de Barentszzee) en zelfs skiën. 
En natuurlijk lenen steden als Bergen, Oslo of Kopenhagen in Denemarken zich uitstekend tot eersteklas-citytrips! 

© 2017 | Exit.Seven